به گزارش سرویس استان های مرکز خبر حوزه، معظم له طی سخنانی در درس اخلاق خویش در ادامه بحث موانع سقوط انسان، با تاکید بر این که یکی از موانع اهتمام به اقامه نماز می باشد، گفتند: اگر انسان حقيقتاً با نماز باشد و نماز در متن زندگي او باشد، به گونهاي که در وقت نماز، به جز نماز همه چيز فراموش شود، سقوط نخواهد کرد.
ایشان افزودند: اگر کسي بتواند در حدّ توان نماز خود را به نماز پيامبر اکرم«صلياللهعليهوآلهوسلّم» و ائمۀ طاهرين«سلاماللهعليهم» شبيه سازد؛ يعني جداً به نماز اهميت بدهد، مراعات خضوع و خشوع نماز را بکند، در اوّل وقت و با جماعت نماز بخواند و در به جا آوردن نوافل و به خصوص نماز شب، کوشا باشد، عاقبت او ختم به خير خواهد شد.
این مرجع تقلید اضافه کردند: اساساً نماز شب، زندگي انسان را زير و رو و گرفتاريهاي او را رفع ميکند. نماز اوّل وقت و با جماعت و آن هم در مسجد و با دل و با خضوع و خشوع، کارآيي و سازندگي فراواني دارد. بنابراين به کساني که نگران آيندۀ فرزندان خود هستند، توصيه ميشود آنان را با نماز اوّل وقت و با مسجد و جماعت مأنوس کنند تا آن فرزندان صالح و شايسته شوند و منحرف نگردند.
* نماز راهنمای سعادت انسان
ایشان همچنین نماز را راهنماي سعادت انسان توصیف کرده و بیان داشتند: بنابرتصريح قرآن کريم، سعادت و رستگاري، محتاج صبر و استقامت است و صبر و استقامت، متوقف در نماز ميباشد. «وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ» در واقع، نماز، انسان را به راه رستگاري هدايت ميکند و مانع اثر گذاري جرقّههاي انحرافي روي دل او ميشود. نماز زنده است، نماز شعور دارد، نماز عقل رسا دارد و نماز ميتواند به آدمي کمک کند و در جايي که ياراي حرکت ندارد و مسير حرکت را نميشناسد، پيشرو حرکت وي شود و راه را به او نشان دهد تا به مقصد اعلي برسد.
* خلوت بودن مساجد در وقت نماز بلای بزرگی است
حضرت آیت الله مظاهری با بیان این که نماز، براي رفع حوائج و گرفتاريهاي دنيا و آخرت، نمازگزار را ياري ميرساند، گفتند: در روايات داريم که اگر انسان هنگام گرفتاري شديد، دو رکعت نماز بخواند و بعد از نماز حاجتش را از خداوند بخواهد، پروردگار عالم حاجتش را به او عنايت ميفرمايد؛ بنابراين اگر ميبينيم که خيلي گرفتاريم، براي اين است که به نماز اهميّت نميدهيم. يعني اوّل وقت که همه چيز بايد فداي نماز شود، مساجد خلوت است و خلوت بودن مساجد در وقت نماز، خود گرفتاري و بلاي بزرگي است.
ایشان ادامه دادند: اهميّت حقيقي به نماز، دنيا و آخرت آدمي را اصلاح خواهد کرد. نماز ميتواند معيشت بد را مبدّل به معيشت خوش و زندگي تلخ را مبدّل به زندگي شيرين کند. در روايات ميخوانيم اگر کسي نماز خوب بخواند و اگر نماز او مقبول باشد، يک دعاي مستجاب دارد.
* حال کسیکه نسبت به نماز کم اهمیت است
معظم له در ادامه با اشاره به عواقب سبک شمردن و اعراض از نماز ابراز داشتند: قرآن کريم ميفرمايد: واي به کسي که مسلمان حسابي نيست و در وقت نماز غافل از نماز است. واي به کسي که در وقت نماز به دنبال غذا خوردن يا کسب و کار يا مشغول گذراندن امور دنيوي است.کسي که از نماز اعراض ميکند، نه آنکه نماز نميخواند، بلکه کسي که بد نماز ميخواند، يا اوّل وقت نميخواند، به نماز اهميّت لازم را نميدهد و در مسجد و با جماعت نميخواند، دچار يک زندگي ناخوش و توأم با گرفتاريها و نگرانيهاي پيدرپي ميشود که حاصل آن دلهره، اضطراب خاطر و پريشاني دائمي است. اما مهمتر از آن، اينکه در قيامت کور وارد صف محشر ميشود و بيکس و بيپناه است. در آن هنگام، با خداوند نجوا ميکند که خدايا! من که چشم داشتم پس چرا اکنون کور هستم؟ خطاب ميشود براي اينکه در دنيا نماز نميخواندي، نماز خوب نميخواندي و اهميّت به نماز نميدادي و به عبارت ديگر ما را فراموش کردي، و اکنون نيز ما تو را فراموش کرديم و تو به اين حالت رسيدي.
* هر نمازی کارایی لازم را ندارد
ایشان همچنین اجتناب از گناه را شرط قبولي نماز دانسته و گفتند: هر نمازي، کارآيي لازم را ندارد و نميتواند در دنيا و آخرت به فرياد انسان برسد. در حقيقت، همۀ آنچه راجع به کارآيي چشمگير نماز بيان شد، صرفاً مختصّ نماز مقبول است. نماز بايد علاوه بر صحّت و برخورداري از خضوع يا همان ادب ظاهري، با خشوع و همراه با ادب باطني به جا آورده شود تا مورد قبول پروردگار متعال واقع شود. به عبارت روشنتر خداوند سبحان نماز توأم با حضور قلب را قبول ميکند. حضور قلب هنگامي رخ ميدهد که نمازگزار، از اوّل تا آخر در نماز باشد و حواس او به اين طرف و آن طرف نرود و صرفاً به نماز و معبودي که براي او نماز ميخواند توجه داشته باشد. چگونه ميتوان به چنين جايگاهي دست يافت؟ با فراهم کردن مقدّمات نماز که مهمترين و اساسيترين مقدمه، اجتناب از گناه است.
رییس عالی حوزه علمیه اصفهان اضافه کردند: در واقع کارآيي نماز، در گرو قبولي آن و قبولي نماز نيز محتاج حضور قلب است و حضور قلب در نماز، با اجتناب جدي از گناهان و رعايت تقوا پديد ميآيد. انسان متوجّه ميتواند دو رکعت نماز بخواند و بعد از نماز، شاهد رفع گرفتاريهاي دنيوي و اخروي خود باشد.
* نماز حقیقی معاشقه با خداوند است
ایشان ، نماز حقيقي را معاشقه با خداوند توصیف و خاطرنشان کردند: در مرتبۀ برتر و والاتر، انسان به مقامي ميرسد که علاوه بر صحّت نماز و افزون بر اينکه نماز او به واسطۀ رعايت تقوا و حضور قلب، مقبول واقع ميشود، از اوّل نماز تا آخر نماز با خداوند تعالي مکالمه و معاشقه دارد و حقتعالي به او و نمازي که به جا ميآورد، آفرين ميگويد. اين نماز، دم مرگ به فرياد انسان ميرسد و به او کمک ميکند تا به آساني و در حالي که با نشاط است، از دنيا برود.
معظم له در ادامه اظهار داشتند: ديدن خداوند و يابيدن حقتعالي در نماز، نزد بزرگان اهل معرفت، امري عادي است. امام حسين «سلاماللهعليه» در دعاي عرفه ميفرمايند: کور باد چشمي که خدا را نبيند. «عَمِيَتْ عَيْنٌ لَا تَرَاك». شبيه اين جملۀ نوراني را ائمۀ طاهرين«سلاماللهعليهم» و من جمله اميرالمؤمنين«سلاماللهعليه» در نهج البلاغه دارند
اگر از من بپرسند که والاترين لذت براي بزرگان، به خصوص والاترين لذّت اهل بيت«سلاماللهعليهم» چيست؟ ميگويم: نماز. چنانکه پيامبر اکرم«صلياللهعليهوآلهوسلّم» فرمودهاند: «قُرَّةُ عَيْنِي فِي الصَّلَاة»
بالاترين لذت براي اميرالمؤمنين«سلاماللهعليه» اين است که در دل شب بگويد: «الله اکبر» و نماز شب بخواند و گريۀ شوق کند و در آن حالت، مدهوش شود. اهل بيت«سلاماللهعليهم» گاهي در نماز و يا در غير نماز، مدهوش ميشدند. بيهوش نميشدند، بيهوشي براي ما است، بلکه مدهوش ميشدند. به اين معنا که هيچ کسي و هيچ چيزي در نظر ايشان نبود و هيچ چيزي و هيچ کسي نميديدند و تصور نميکردند، جز خداند تعالي و معلوم است که بالاترين لذت براي يک انسان همين است.
* تارک نماز کافر عملی است
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود تارک نماز را کافر عملي قلمداد کرده و بیان داشتند: مرحوم کليني در کتاب شريف کافي، روايت صحيح السّندي نقل ميکند که در آن از تارک نماز، به عنوان کافر ياد شده است: شخصي خدمت امام صادق«سلاماللهعليه» آمد و گفت: يابن رسول الله! گناهان کبيره را بشماريد. آن حضرت فرمودند: گناهان کبيره که اکبر همۀ گناهان است، هفت گناه است: اوّل:کُفر؛ دوّم: قتل نفس و آدم کشي؛ سوّم: عاق پدر و مادر؛ چهارم: رباخوري؛ پنجم: خوردن مال بچه يتيم؛ ششم: فرار از جنگ؛ هفتم: تَعَرّب بعدالهجرة، يعني جايي برود که نتواند دينش را حفظ کند.
زراره که از شاگردان امام صادق و از بزرگان است، تعجب کرد و گفت: يابن رسول الله! گناه نماز نخواندن بالاتر است يا خوردن مال بچه يتيم؟ امام صادق فرمودند: کسي که نماز نخواند، گناهش بالاتر از اين است که مال بچه يتيم را بخورد. گفت: يابن رسول الله! چرا در اين هفت مورد، ترک نماز را نشمرديد؟ فرمودند: اوّل چيزي که شمردم چه بود؟ گفت: کفر، فرمودند: کسي که نماز نخواند کافر است.